Här kommet mönstret till min virkade sommar väska :)

  

Virkad Sommarväska

 

Garn: Järbo 8/4, 100% bomull

Virknål nr 3 (ev 3,5 till handtaget)

Trälim för stärkning av väskan

(Ev spraylack och rostfri ståltråd)

En form att dra väskan över medans den torkar, tex cykelkorg, liten avlång skurhink, botten på en dunk, etc.

Du kan även göra en form av papp, men då måste du klä in den med plastfolie eller en plastpåse

Väskans höjd : 26 cm

Botten: 12 x 26 cm

 

Här kommer en enklare sammanfattning av väskan jag virkade, Det kommer inte finnas några exakta maskantal utan jag kommer att beskriva hur jag tänkte när jag virkade.

 

Det kommer även att finnas länkar både på engelska och svenska, där beskrivning finns på dom virkade blomrutorna, väskbotten , uddkanten längst upp samt väskhandtagen.

 

Läs gärna igenom beskrivningen innan du börjar virka.

 

Först börjar du med rutorna. Dom finns beskrivna här på Drops, som nr 2

 Virka 6 rutor som du syr ihop i bakre maskbågen, sida vid sida så att dom bildar en rundel.

Nu kan du börja virka på kanten av rundeln, detta blir nederkanten av väskan(ej botten).

Hörnen på rutorna (lmb) räknade jag som 2 m och sömmen mellan rutan som 1 m.

Se till att få maskantalet att bli jämt delbart med 5. Om det inte blir det så öka maskantalet genom att istället för att virka 2 lm och hoppa över 2 lm, virka 2 lm och bara hoppa över en lm( i första varvet).

1:a varvet

Stick ner virknålen i en av stolparna (på rundeln av rutor du sydde ihop) och drog fram en ögla och virka 3 lm(första stolpen), därefter 2 st, 2 lm, hoppa över 2 m,*3 st i dom 3 nästkommande maskor, 2 lm, hoppa över 2 m** (upprepa *-** till slutet av varvet) avsluta med en smygmaska i 3:e luftmaskan.

 

2:a – 14:e varvet

Virka sm i dom 2 följande maskorna, virka en sm om lm-bågen, därefter 3 lm(första stolpen), därefter 2st om lmbågen, *3 st om nästa lmbågen, 2 lm** (upprepa *-** till slutet av varvet) avsluta med en smygmaska i 3:e luftmaskan.

 

15 varvet:

Virka nu ett varv med fm.

Börja med 2 lm(första fm), 2fm i följande 2 maskorna, 2 fm om lmbågen, * 3 fm i dom följande maskorna, 2 fm om lmbågen** (upprepa *-** till slutet av varvet) avsluta med en sm i 2:a lm.

 

Nu är nederdelen klar.

 

Börja nu virka på andra sidan av rundeln(dvs överdelen), upprepa varv 1 och 2.

 

Upprepa sedan varv 15, dvs virka fm hela varvet men se nu till att maskantalet blir jämt delbart med 12, minska annars genom att virka ihop 2fm jämt fördelat över varvet.

Har märkt efter att använt väskan ett tag att den kan bli lite "svajig" upptill så här kan man nu virka in en ståltråd för att få den stadigare ( helst rostfri om det finns, annars risk för rost fläckar)

 

Nu så ska den virkade kanten längst upp på väsköppningen göras.

Mönstret hittade jag här (engelska)

Nu gjorde jag inte exakt som det stod, tyckte att sista varvet på ”spetsen” såg krånglig ut så jag virkade fm+3l+fm om varje lmbåge istället. Fäst sedan tråden.

 

Nu gör jag den ovala botten. Virka en luftmaskremsa tills den är ¼:e del av väskans omkrets (eller vik helt enkelt ihop väskan o mät efter det), dra inte i luftmaskorna utan lägg dom löst när du mäter.

 

Sedan så börjar du virka en oval(mönster på engelska):

Jag börjar med att göra 2 stolpar i 3:e maskan från nålen, sen virkar jag stolpar i var luftamska tills jag kommer till sista maskan där jag virkar 6 st, virka därefter stolpar på motsatt sida tills du kommer till sista stolpen där du virkar 3 stolpar.
Följ beskrivningen i länken och öka 1 maska mellan varje ökning per varv.

 

Mät omkretsen längst ner på väskan du virkat och virka så många varv så att omkretsen på ovalen stämmer med den, tag sedan av garnet.

 

Om du nu tänker göra en form av papp så passa på att rita av botten på en styv kartong INNAN du syr ihop

 

Nåla ihop botten med nederkanten i väskan, aviga mot aviga, sy sedan ihop delarna genom att sy i bakre maskbågarna. Maskantalet behöver inte stämma ihop perfekt.

 

Nu återstår bara handtagen.

 

Mönstret hittar du här

Jag virkade handtagen med virknål 3,5. Ev kan du göra handtagen lite längre för jag tycker att dom blev lite för kort

 

Nu är det bara till att sy fast handtagen och stärka väskan.

 

Om du ska göra en form måste du ju såklart göra en sån först.

Du har förhoppningsvis då redan gjort en botten i styv kartong och klippt ut den. Tag sedan en kartongbit ca 35 cm hög + omkretsen på botten och tejpa/klistra ihop en form som ser ut som väskan. Jag tog 2 petflaskor som stöttning i sidorna och stoppade sen ner massa plastpåsar som fyllning i formen för att få den ganska fast. Försök sen tejpa fast det så det inte trillar ur när du sedan vänder på den uppochner.

Klä sedan formen i plastfolie eller trä en vanlig plastpåse över och tejpa ner eventuella veck.

 

Blanda hälften trälim (vanligt vitt trälim) och hälften vatten. Doppa väskan i blandningen och trä sedan över en form.

Forma sedan väskan, rätta till botten, form uddspetsen så den blir jämn och handtagen.

Det tar ca 2 dagar eller längre för den att torka så jämna till uddspetsen och handtagen under tiden så att det blir bra.

 

Jag tyckte att handtagen blev onödigt hårda så nästa gång tänker jag plasta in handtagen innan jag doppar väskan i blandningen och pensla på trälim efteråt så att det förhoppningsvis bara kommer på ytan.

 

När den är klar så kan du ev klarlacka den med spray. Har inte prövat själv, men den blir då lite tåligare och man kan även torka av den då.

Har hört från en annan tjej att det går bra att tvätta den och forma om den efter tvätt(om den är olackad förstås)

 

Har även fått förslag på trälim för utebruk. Det limmet tål fukt bättre men jag vet inte om den blir genomskinlig som vanligt trälim för inomhusbruk.

 

 

 

 

Virkad väska, mönster av Ylva Appelvik


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!